Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od ateliéru RG architects studio – architekt Radomír Grafek
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od ateliéru RG architects studio – architekt Radomír Grafek (2)

Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS

02.1 | Tiskařská ulice, Varnsdorf
02.2 | Autor: Radomír Grafek
02.3 | Spolupráce: Zdeněk Navrátil, Miroslav Kudrna ml.
02.4 | Studie: 2021
02.5 | Projekt: –
02.6 | Realizace: –

Záměrem investora je provést celkovou rekonstrukci tohoto objektu bývalé kotelny vč. provedení nové přístavby skladu v místech základové plochy po bývalé skladové hale postavené z ocelové rámové konstrukce. Plánovanými stavebními úpravami by měl vzniknout architektonicky hodnotný objekt, jenž bude využíván jako servisně skladovací a testovací zázemí pro provoz samoobslužných myček Tixexpress, které provozuje společnost TO-Mi Vdf s. r. o. se sídlem ve Varnsdorfu.
Součástí plánovaných stavebních úprav by pak mělo být i vyřešení dopravních a komunikačních vazeb a dostatečně velké kapacity umožňující parkování osobních automobilů v této lokalitě, včetně provedení sadových úprav a městské zeleně s mobiliářem, čímž by se celkově tento veřejný prostor kultivoval. Návrh architektonického řešení objektu navazuje a rozvíjí limity, které jsou uvedeny v urbanistickém řešení, zejména se snaží svoji jednoduchou architektonickou formou a navrženým dispozičním uspořádáním jednotlivých prostorů a místností reagovat na dané místo s přihlédnutím na stávající komunikační a dopravní vazby, ale i orientaci pozemku ke světovým stranám. Zvolené tvarosloví domu rovněž vychází jak ze zmiňovaného stavebního programu, ale i z modernistických, resp. minimalistických architektonických principů, přičemž při vlastním komponování fasád byl kladen důraz na zachování vyváženosti horizontálních a vertikálních prvků, resp. na docílení vyvážené kompozice mezi světlým a tmavým, těžkým a lehkým, světlem a stínem. Žádaného efektu je pak docíleno i navrhovanou zelenou
střechou a pnoucí zelení po trelážích na fasádách, která daný objekt pomyslně ukotvuje
v daném místě, přičemž však zároveň v daném místě zlepší stávající klima . Navržená architektonické forma je dále podpořena i zvoleným materiálovým ztvárněním v podobě povrchu fasády ze světlé cementové stěrky. Ta jednak spolu s navrženými rámy hliníkových oken a vrat v antrazitovém odstínu podpoří industriální charakter této stavby, zároveň však materiálově naváže na přilehlou kamennou opěrnou zeď, jenž lemuje koryto řeky Mandavy. Nahodilé situování oken ve fasádách objektu pak reaguje na různorodost architektonických forem a situování oken v sousední zástavbě, čímž pak vše spolu v daném místě spolupůsobí a vytváří tak harmonický celek.

Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od ateliéru RG architects studio – architekt Radomír Grafek (14)
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od ateliéru RG architects studio – architekt Radomír Grafek (8)
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od RG architects studio
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od RG architects studio (2)
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od RG architects studio (3)
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od RG architects studio (4)
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od RG architects studio (5)
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od RG architects studio (6)
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od RG architects studio (7)
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od RG architects studio (8)
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od RG architects studio (9)
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od RG architects studio (10)
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od RG architects studio (11)
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od RG architects studio (12)
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od RG architects studio (13)
Přestavba bývalé kotelny na servisně skladovací zázemí firmy TIXEXPRESS od RG architects studio (14)